Къде са парите за бежанците от Украйна във Варна? (ВИДЕО)

Пресконференция

Снимка: Борис Проданов, "ВАРНА новини".

Областният управител да посочи средствата, събрани на дарителската сметка, посочена на сайта „Варна за Украйна“. Днес изтича 14-дневния срок за отговор. Отговор няма. Ще обжалвам във Варненския административен съд мълчаливия отказ за каквато и да било прозрачност или отчетност на Благомир Коцев. Това заяви на брифинг народният представител от ГЕРБ-СДС Славена Точева.

Тя посочи и че в продължение на дни във страницата на областния управител във Фейсбук, се появяват спонсорирани съобщения от човек с името Светослав Георгиев:

„От няколко дни наблюдавам, че във Фейсбук страницата на областния управител се появяват спонсорирани съобщения от лицето Светослав Георгиев, който участва в брифингите на центъра за съдействие на бежанци. Ако пари се събират за съобщаване на новини във Фейсбук – мисля, че това е нередност. Трябва да има отчетност и за това от къде и по какъв начин идват тези средства“, коментира народният представител.

Точева сподели, че в началото на месеца са се появили и няколко фондации, учредени от близки до „Да, България“ местни активисти и че иска да получи информация за средствата, които събират:
„Бихме искали да знаем тези средства, които събират колко са и за какво се изразходват. Никаква информация не предоставят на никого“.

По нейни думи липса на отчетност има и при проблема с горивото, заредено от областния управител преди броени дни:

„Миналата седмица зададох въпрос до премиера Кирил Петков за горивото, което областният управител е заредил – 300 литра. Доколкото разбрах той отговори, че е получил разрешение от Министерски съвет. Каквото и да е получил – трябва да има документ. Отново няма никаква отчетност. Бихме искали да ни предостави документите, с които Министерски съвет му разрешава да зареди 300 литра гориво, които се плащат от средствата на областна управа, в рамките на 7 минути“.

Борис Проданов
Андрей Андреев

Четете още: