Скандал: Поддръжничка на путинската пропаганда влезе в кризисния щаб за газа

Любомира Ганчева

Любомира Ганчева Снимка АБВ

”Газпром” е влязъл директно в кабинета на новия енергиен министър – началник на неговия политически кабинет е Любомира Ганчева, дясна ръка по енергийните теми на самия Румен Петков, по едно време дори му беше и заместник председател в партия АБВ“, пише в социалната мрежа анализаторът Пламен Димитров.

Към момента Любомира Ганчева участва в заседанията на кризисния щаб за „кризата” с газа, като началник на кабинета на служебния министър Росен Христов, според съобщения на правителството. В същото време тя е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, като заместник председател на партия АБВ.

Причините за попадането на Ганчева в неофициалния “черен списък” на Украйна са няколко. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини – участване в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието и във форума.

При участието си във форума и медийните изяви покрай него Ганчева “създава” ред заглавия използвани от руските пропагандни издания.

Така например държавната РИА „Новости“ излиза със заглавие- “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини. Това, че Ганчева е заместник-председател на извънпарламентарна партия АБВ, която няма евродепутати, няма голямо значение за пропагандата, важно е заглавието и внушението му.

През следващата година – 2020 г. Ганчева отново е в руските новини, като наблюдател на референдума с който беше променена руската конституция, за да може Владимир Путин да бъде президент още 2 мандата.

lupa.bg

Прочетете още:

Гълъб Донев остро срещу „Промяната“: Кабинетът „Петков“ ни остави тежко наследство